VÄLKOMNA


INFORMATION

HISTORIA

FAQ

KONTAKTA OSS

BILDER

LÄNKAR

FÖRTROENDEVALDA

GRADERING

     
Gradering


Förr eller senare ska vi alla gradera, dvs. man får en ny grad. En ny grad kan yttra sig i att man får ett nytt bälte, eller att man får ett diplom.

Bältena finns i olika färger beroende på vilken grad man har och delas bara ut i barngrupperna. I vuxengruppen har man bara vitt bälte tills man får svart.

Diplomen visar även de vilken grad man har, men på japanskt vis. Det kan tex. stå 6:e kyu, vilket är den första graden man tar i vuxengruppen. Det är alltså vitt bälte.
I och med att man tar 3:e kyu, så får man ta på sig de svarta ridbyxorna som ser ut som en kjol. De kallas Hakama. De som har Hakama har visat att de har lärts sig en rimlig fallteknik.
För er som nyligen fått en Hakama kan mer information erhållas här:

-Hur man tar på sig den:
[http://www.scnf.org/poh.html]

-Hur man viker den:

[http://www.scnf.org/hakama.html]


Max kastar Micke, med den svarta Hakaman på sig.
Klicka på bilden för att förstora den.


Graderingen går tillväga så att man tränar in sina tekniker så att de sitter ordentligt, sedan får man visa upp de för instruktören, vilket i vårt fall är Jalal, Max eller Stephan. Hos nybörjare rör det sig oftast om runt 3-4 tekniker och när man kommer upp i graderna kan det röra sig om mer än 20 tekniker. Graderingen avslutas med en ceremoni, där de som blivit godkända får ett diplom med graden som de uppvisat samt ett nytt bälte med den nya färgen (detta senare gäller de som gradera till 11 kyu-7 kyu). Diplom och bälte får eleverna av klubben som tecken på att han/hon klarat sin gradering.

Krav är att Du måste ha betalt medlemsavgiften/träningsavgiften för att få lov att gradera. Tänk också på att Riksidrottsförbundets dopingregler för tävling gäller vid graderingen. Läs mer om detta på sidan: budokampsport.se/antidopingprogram

Det är inget tvång att gradera sig, känner du att du är redo, prata med Jalal, Max eller Stephan. Oftast graderar vi oss vid terminens slut och avslutar med saft och bullar. Efteråt samlas de som vill hos någon i gruppen, äter och har det trevligt.


GRADER:

Barngruppen:
12:e kyu - Vitt bälte
11:e kyu - Gult bälte
10:e kyu - Orange bälte
9:e kyu - Grönt bälte
8:e kyu - Blå bälte
7:e kyu - Brun bälte

Vuxengruppen:
6:e - 1:a kyu - Vitt bälte
1:a - 10:e dan - Svart bälte
3:e kyu - HakamaFör nästa graderingstillfälle läs informationssidan för datum.

 
©Amaterasu Aikidoklubb 2012