Gradering

Gradering

Förr eller senare ska vi alla gradera, dvs. man får en ny grad. En ny grad kan yttra sig i att man får ett nytt bälte, eller att man får ett diplom.

Bältena finns i olika färger beroende på vilken grad man har och delas bara ut i barngrupperna. I vuxengruppen har man bara vitt bälte tills man får svart.


Diplomen visar vilken grad man har, men på japanskt vis. Det kan tex. stå 6:e kyu, vilket är den första graden man tar i vuxengruppen.Max kastar Micke som har den svarta Hakaman på sig.Graderingen går tillväga så att man tränar in sina tekniker så att de sitter ordentligt, sedan får man visa upp de för instruktören, vilket i vårt fall är Jalal, Stephan eller Jacob. För nybörjare rör det sig oftast om runt 3-4 tekniker och när man kommer upp i graderna kan det röra sig om fler än 20 tekniker.


Graderingen avslutas med en ceremoni, där de som blivit godkända får ett diplom med graden som de uppvisat samt ett nytt bälte med den nya färgen (detta senare gäller de som gradera till 11 kyu-7 kyu). Diplom och bälte får eleverna av klubben som tecken på att hen klarat sin gradering.


Krav är att Du måste ha betalt medlems- och träningsavgiften för att få lov att gradera. Tänk också på att Riksidrottsförbundets dopingregler för tävling gäller vid graderingen.


Det är inget tvång att gradera sig, känner du att du är redo, prata med Jalal.


Oftast graderar vi oss vid terminens slut och avslutar med saft och bullar. Efteråt samlas de som vill hos någon i gruppen, äter och har det trevligt.


GRADER:


Barngruppen:

12:e kyu - Vitt bälte

11:e kyu - Gult bälte

10:e kyu - Orange bälte

9:e kyu - Grönt bälte

8:e kyu - Blå bälte

7:e kyu - Brun bälte


Graderingslista som PDF


Vuxengruppen:

6:e - 1:a kyu - Vitt bälte

1:a - 10:e dan - Svart bälte

3:e kyu - Hakama


Graderingslista som PDF


Hakama


I och med att man tar 3:e kyu, så får man ta på sig de svarta ridbyxorna som ser ut som en kjol. De kallas Hakama. De som har Hakama har visat att de har lärts sig en rimlig fallteknik.